Sm i Porträttfotografering

I helgen gick årets SM i Porträttfotografi av stapeln på Såstaholm Hotell & konferens i Täby. Jag är så otroligt glad och stolt att få berätta att jag tog hem titeln som årets Babyfotograf med en av de bilder som jag ställde upp med i tävlingen.

För att få tävla måste man vara yrkesfotograf som är ansluten till antingen SFG (SvenskaFotoGruppen) eller SFF (Svenska Fotografers Förbund) och man har möjlighet att skicka in 6 bidrag i olika kategorier.

Jag är så babblig av mig så jag skriver med den officiella texten om tävlingen så att ni kan få läsa om det (om ni orkar)
Om tävlingen:
Tävlingen hölls i Stockholm den 10-11:e September och arrangeras av Svenska Fotogruppen för 4:e året.
62 fotografer deltog i årets SM med totalt ca 316 fotografier. Bilderna bedöms av en Internationell jury om 5 personer från större Europeiska fotografiförbund. Tävlingen har ökat i popularitet för varje år och är riktad till professionella, yrkesverksamma porträttfotografer i Sverige där konkurrensen är mycket hög.

De fotografiska verken bedöms enligt en internationell poängskala upp till 100 poäng efter kriterierna:
Intryck, ljussättning, kreativitet, komposition, stil, färgbalans, intressecenter, motivtolkning, teknik, hantverk. Årets tävlande fick tävla i 6 av följande kategorier: Porträtt, Barn, Baby, Grupp, Bröllop, Fine-Art, Kommersiell, Årets Tema ”Par”.
Alla bidrag skickas in anonymt och vem som har tagit den/ de bilder som bedöms är förseglat tills vinnande bidrag är utsett. Man tävlar med monterade, fysiska bilder där även hantverket bedöms.
Första tävlingsdagen visas alla tävlingsbidrag upp för juryn under en en sk. ”Öppen jurering”. Där ett första urval görs. Bara bidrag med med över 70 poäng går vidare till dag 2. Därefter sitter juryn i ett slutet rum och bedömer finalbidragen.
Kategorivinnare: Den tävlande vars bild som fått högst poäng i respektive kategori premieras med med statyett och diplom samt titeln ”Årets Fotograf” i resp kategori. Diplom lämnas till fotograferna på 2:a och 3:e plats.
Svensk Mästare Tävlande med högsta sammanlagda poängsumman under hela Mästerskapet erhåller titeln: ”Svensk Mästare i Porträttfotografi”. Denna titel premieras med statyett och diplom. Fotograferna på 2:a och 3:e plats får även ett statyett och diplom.

Och här är mina bilder. Tre av sex bilder gick vidare i tävlingen, de tre som inte kom vidare bedömdes vara bra kundkvalitet – vilket är den nivån man vill upprätthålla för sina bilder i vanliga fall, men av olika anledningar var de inte tillräckligt bra i tävlingssammanhang. Jag är ändå glad och tacksam över att tre av mina bidrag höll så pass bra kvalitet att få gå vidare i tävlingen och att dessutom få högst poäng i den kategorin där jag arbetar mest känns helt överväldigande.

"A gift of love from up above" 69/100 poäng i kategori Baby

”A gift of love from up above” 69/100 poäng i kategori Baby

"We will always save a seat for you" Kategori Familj 69/100

”We will always save a seat for you”
Kategori Familj 69/100

"I know you always got me" Kategori Grupp/Familj 69/100

”I know you always got me”
Kategori Grupp/Familj 69/100

"Come rain or shine, you are always mine" Kategori Bröllop 72/100

”Come rain or shine, you are always mine”
Kategori Bröllop 72/100

"I would use my last breath to say I love you" Kategori Porträtt 71/100

”I would use my last breath to say I love you”
Kategori Porträtt 71/100

"Smaller than us, larger than life" Kategori Baby 94/100

”Smaller than us, larger than life”
Kategori Baby 94/100

Sen kan man ju fråga sig hur en bild som får Silverpoäng (94 av 100, där 95 poäng är Guld) går och vinner hela kategorin. Och det är på grund av att bilderna bedöms separat enligt en internationell tävlingsstandard. Min bild fick 94 poäng vilket enligt poängskalan räknas in som en Silverbild. I kategori Baby fick min bild högst poäng av alla tävlande och därför vann jag också hela kategorin. Lite virrigt kanske, men det var många av bilderna i kategorin som höll standarden för Silver, men den här bilden hade något högre poäng helt enkelt. Jag var själv i chock med tanke på att tävlingsstandarden är så fantastiskt hög och de andra bilderna var otroligt imponerande.

Det är väldigt utvecklande på så många plan att vara med och tävla med sina bilder. Man får tänka på ett helt annat sätt när man ska skapa ett konstverk som ska ”wowa” sin publik och imponera på en jury. De medlemmarna som satt i juryn har sett och bedömt otroligt många bilder tidigare och att själv sitta med under den öppna jureringen och höra på vad juryn anmärker på bilderna som visas är så intressant och lärorikt. Jag tappade hakan flera gånger åt alla vackra bilder som visades upp och är så imponerad av alla kreativa och duktiga fotografer som finns i Sverige.

Hemsida:https://photobyjenny.se
Facebook: Photo By Jenny
Instagram: @photobyjennyse
SFG, SFF, SM i portättfotografi, smiporträtt, PhotoByJenny, Beautiful Mama, Gravid, gravidbilder, gravidbilder svartvit, Gravidfotograf Stockholm, Nyföddfoto, Nyfödd Stockholm, Nyföddfoto Tyresö, Nyföddfoto Stockholm, Newbornfoto, Barnfoto, Barn, Nyfödd, Baby, Newborn, Fotograf, porträttfotograf, porträttfoto, fotograf i Tyresö, gravidfoto, gravidfotograf, gravidfotografering, nyfödd, nyföddfotografering, gravid, bebisfotograf, barnfotograf, babyfotograf, Fotograf Stockholm, Tyresö, fotostudio, studio. Årets babyfotograf 2016

Comments are closed.