Nyföddfotografering och säkerhet

På min instagramsida brukar jag lägga upp lite bakom kulisserna-bilder och även lite före och efter redigering-bilder. Jag tycker att det är lite roligt att visa men det känns också viktigt att visa att det alltid handlar om säkerhet i första hand. Och efter att jag fick lite extra feedback på mitt senaste inlägg med en före- och efterbild så tänkte jag att jag likagärna kan skriva lite mer om det här 🙂

Jag älskar att fota nyfödda och jag tycker att det är roligt att testa olika poser – men det är viktigt att säkerheten alltid, alltid får gå före. Det är ju ändå ett litet känsligt liv vi pratar om.

Så jag tänkte att jag skulle visa lite bilder även här, på hur det kan se ut före och efter. Ni föräldrar som varit här och fotat era barn vet ju att ni får vara med och hjälpa till och stötta huvudet eller hålla i korgar till exempel, men det är inte alla som vet det. Det kan vara bra att veta. Oavsett om du planerar att ta din nyfödda till en fotograf eller om du känner att du vill prova på hemma, se till att du vet hur du ska göra för att låta säkerheten gå i första hand.

Oavsett om du bokar en fotografering hos mig eller hos en annan fotograf, så är det helt okej att ställa frågor innan.

Nu säger jag inte att alla måste göra som jag, (förutom att prioritera säkerhet) men så här jobbar jag:

– mellan varje fotografering så tvättas all rekvisita som används direkt mot huden, som filtar, mössor, byxor och sjalar. Jag använder ett miljövänligt, parfymfritt tvättmedel.
– jag kollar med jämna mellanrum att det inte är några kvistar som sticker ut i korgarna jag använder, så att bebisarna inte ska sticka sig eller göra sig illa på något.
– för uppvärmning använder jag fläktar och element som gör att all luft runtomkring bebisen (och oss vuxna i samma rum) håller rätt temperatur. Efter en session brukar svetten rinna på mig, men det är då som bebisarna trivs som allra bäst, speciellt om de inte har några kläder som värmer. Däremot använder jag inga värmefiltar eller andra värmande föremål som läggs direkt mot bebisens hud, eftersom jag inte kan kontrollera hur varmt det då blir för bebisen.
– jag arbetar både med naturligt ljus och med softboxar som ljusupplättning vid behov. Det har diskuterats fram och tillbaka om ifall blixtar kan vara skadligt för barnen, men det är inte farligt. Om en fotograf väljer att arbeta med naturligt ljus eller med studioutrustning handlar oftast mest om vad fotografen föredrar.
– vid fotograferingen så poserar jag bebisar med hjälp från föräldrarna. Ibland hjälper de till att hålla i huvudet, ibland sitter de bara bredvid ifall bebisen skulle rycka till i sömnen och ibland kan de hjälpa till att hålla en korg stadig ifall det är en lättare korg. Det går även att använda tyngder i korgarna som är lite högre som behöver tyngas ner.

Sen kan jag ju passa på att tillägga att jag har ett skötbord för att det ska bli så smidigt som möjligt för föräldrarna att klä av och på bebisarna när de kommer och ska gå hem. Det finns en (farligt) skön soffa, där man faktiskt kan få ta en tupplur om man är trött efter allt som hänt sedan bebis kom. Och man kan värma mat eller amma i ett eget rum om man så önskar. (Det har ju inte så mycket med säkerheten att göra, utan mer om bekvämligheten för er föräldrar.)

 

När det kommer till nyföddfotografering så är det mycket arbete som sker efter fotograferingen också, inte bara under den tiden som man är här och fotar. Det är också därför många fotografer tar lite mer betalt för just den typen av fotograferingar. Det tar helt enkelt längre tid per fotografering.

Här kan ni se några exempel på före och efter bilder:

composite
visning

säkerhet

safety2

safety first

FöreefterLudwig

composite3

safety3

Så, eftersom det här bara är några exempel så hoppas jag att ni känner att ni fått en liten inblick i hur jag jobbar med säkerheten kring nyfödda. Jag påstår inte att jag är mycket bättre än andra fotografer, men jag vill bara påpeka att oavsett vem du väljer som fotograf så kan det vara bra, och skönt, att kolla upp så att den fotografen har koll på säkerheten. Och om du själv vill prova att fota ditt barn hemma, så får du gärna ställa frågor om det är något du undrar 🙂

Vill du se fler bilder från andra nyföddfotograferingar kan du kika här

Hemsida: https://photobyjenny.se
Facebook: Photo By Jenny
Instagram: @photobyjennyse
PhotoByJenny, Beautiful Mama, Gravid, gravidbilder, gravidbilder svartvit, Gravidfotograf Stockholm, Nyföddfoto, Nyfödd Stockholm, Nyföddfoto Tyresö, Nyföddfoto Stockholm, Newbornfoto, Barnfoto, Barn, Nyfödd, Baby, Newborn, Fotograf, porträttfotograf, porträttfoto, fotograf i Tyresö, gravidfoto, gravidfotograf, gravidfotografering, nyfödd, nyföddfotografering, gravid, bebisfotograf, barnfotograf, babyfotograf, Fotograf Stockholm, Tyresö, fotostudio, studio.

 

 

Comments are closed.